Lukukoira Nuri

Nuri-koiran ensimmäinen lukukoirakeikka

Nuri testattiin Suomen Karva-Kaveriksi 18.11.2015 ja joulukuussa koitti Nurin ensimmäinen keikka. Kyseessä oli Puistolan kirjaston lukukoirakeikka, joilla käymme kerran kuukaudessa vuorotellen kahden koirani Nurin ja Bubun kanssa. Lukukoiralle lukemisen tarkoituksena on kannustaa ja rohkaista lapsia lukemaan ääneen. Lukukoirakeikoilla on lapselle ja koiralle varattu oma rauhallinen tila, jossa on mukavat pehmotyynyt, joilla voi istua. Lukukoirakeikalla on lapsen ja koiran lisäksi läsnä pääsääntöisesti vain minä ohjaajana, mutta olennaista on, ettei lapsi lue ohjaajalle vaan koiralle. Jokaiselle lapselle on varattu lukuaikaa 15 minuuttia ja tänä aikana lapsi saa omaan tahtiinsa lukea valitsemaansa kirjaa tai halutessaan myös syöttää nameja Nurille ja rapsuttaa sitä. Nurin kohdalla minun ei tarvinnut hetkeäkään jännittää miten keikka menee, sillä Nuri on testattu Karva-Kaverien toimintaan sopivaksi ja tiedän sen nauttivan lapsien seurasta valtavasti.

Nurille oli etukäteen voinut varata ajan ja olimme Nurin kanssa riemuissamme, sillä keikan kaikki neljä aikaa olikin varattu. Lapset tulivat vuorollaan vanhempiensa kanssa kirjastoon ja osaa jännitti aluksi kovasti Nurin suuri koko, mutta hetken rapsuttelun jälkeen oli yhteys lapsen ja koiran välillä jo löytynyt. Nurille luettiin mm. Harry Potteria, Risto Räppääjää sekä Aapista. Osalla lapsista oli haasteita lukemisessa, mutta jokaisen kohdalla lukeminen helpottui selvästi alun jännityksen jälkeen.

 

 

Lukukoira Nuri

Lapsen lukiessa Nuri painautui ajoittain aivan kiinni lapseen ja muutaman kerran olisi se myös halunnut mennä lapsen syliin istumaan ja tämäkös lapsia nauratti, sillä Nuri painaa kevyet 45 kg! Viimeisen lukijan kohdalla Nuri käpertyi kerälle lapsen viereen ja hetken kuluttua kuului huoneessa vaimea kuorsaus. Kerroin lapselle, että kyseessä oli Nurin ensimmäinen keikka ja lapsi oli lukenut niin rauhallisesti ja tasaisesti, että Nuri oli siihen nukahtanut. Lapsen ilo hetkessä oli käsin kosketeltavaa.

Koen, että Karva-Kaverien lukukoiratoiminta antaa valtavasti iloa sekä lapsille, koirille että minulle itselleni. Paras palaute lapsilta on leveä hymy keikan jälkeen ja usein kuuluva pyyntö vanhemmalle ”Haluan tulla uudestaan!”.

Niina ja Nuri-tanskandoggi